Hidden Figures - Matematiikan taika ja avaruuden valloitus!

 Hidden Figures - Matematiikan taika ja avaruuden valloitus!

Kirjojen maailmassa on olemassa piilossa helmiä, jotka odottavat löytämistä. Jotkut niistä kertovat tarinoita, joihin kukaan ei ole aiemmin koskenut – ainakin laajemmalle yleisölle – ja “Hidden Figures” on täsmälleen sellainen kirja.

Kun ensimmäisen kerran tartuin Mary L. Smithin ja juhlistettavan “Hidden Figures”-kirjan sivuihin, en osannut kuvitellakaan, mitä kaikkea odottaisi minua. Kirja kuljettaa lukijansa Yhdysvaltoihin 1950- ja 1960-luvulle, NASA:n ensimmäisiin vuosiin. Se on kuitenkin paljon enemmän kuin pelkkä historiikki avaruuslennoista – se on ihmisoikeuksien kamppailu, matematiikan kauneus ja kolmen uskomattoman naisen tarina.

Kirja keskittyy Katherine Johnsonin, Dorothy Vaughnin ja Mary Jacksonin elämään. Nämä nerokkaat afroamerikkalaiset naiset työskentelivät NASA:ssa “laskijoina” – heidän tehtävänään oli laskea ja analysoida tietoja avaruuslentojen suunnittelussa. Heidän työnsä oli elintärkeää, mutta samalla se oli täynnä syrjintää ja rasismia.

“Hidden Figures” onnistuu vangitsemaan tätä dilemmaa kiehtovalla tavalla. Kirja kuvaa heidän taisteluaan tasa-arvoa ja tunnustusta vastaan sekä näyttää samalla heidän matemaattisen nerokkuutensa. Katherine Johnson laski lentoratoja John Glennin avaruuslennolle, Dorothy Vaughan johti “laskijoiden” ryhmää ja Mary Jacksonista tuli ensimmäinen afroamerikkalainen insinööri NASA:ssa.

Matematiikan kieli

Kirjan yksi vahvimmista puolista on sen kyky kuvata matematiikkaa tavalliselle ihmiselle ymmärrettävällä tavalla. Tekstin seassa esiintyvät kompleksit kaavat ja laskut eivät tuntuneet pelottavilta tai etäisiltä, vaan ne avautuivat pikemminkin kiehtovana ovena tieteelliseen maailmaan.

Smithin kynästä syntyy elävä kuva siitä, kuinka nämä naiset käyttivät matematiikkaa ratkoakseen vaikeita ongelmia ja auttaakseen NASA:ta saavuttamaan historiallisia voittoja. Kirjasta ilmenee myös se, että heidän työnsä vaati ei vain matemaattista taitoa, vaan myös vahvaa luovuutta ja analyyttistä ajattelua.

Syrjintä ja tasa-arvo

Kirja kuvaa myös rasismin ja syrjinnän kovaa todellisuutta Yhdysvalloissa 1950- ja 1960-luvulla. “Laskijat” joutuivat työskentelemään erillisissä tiloissa valkoisista kollegoistaan, heille maksettiin pienempiä palkkioita ja heitä kohdeltiin usein halveksivasti.

Kirjassa ei kuitenkaan keskitytä pelkästään epäoikeudenmukaisuuteen – se myös näyttää sen, kuinka nämä naiset taistelivat oikeustensa puolesta. He haastoivat vallitsevaa järjestelmää ja tekivät historiaa murtamalla rasistisia esteitä ja saavuttamalla menestystä urallaan.

“Hidden Figures” on inspiroiva tarina rohkeudesta, resilienssistä ja tiedon voimasta. Kirjan lukemisen jälkeen jäi sellainen tunne, että mikään ei ole mahdotonta – ainakaan silloin kun sinulla on vahva tahto ja usko omiin kykyihisi.

Tuotannon helmi

Kirjan graafinen suunnittelu on erittäin onnistunut. Kansikuva on moderneja ja kiinnostavia geometrisia kuvioita, jotka viittaavat matemaattiseen teemoihin. Kirjapainoksen laatu on korkea – paperi on paksua ja teksti luettavaa.

Taulukko:

Ominaisuus Arvosana Selitys
Sisältö 5/5 Kiehtova ja inspiroiva tarina, joka yhdistää matematiikan, historiallisen kontekstin ja ihmisoikeuksien taistelun.
Kirjoitusasu 4.5/5 Selkeä ja virheettömän kieli, joka on helppo seurata.
Graafinen suunnittelu 4.5/5 Moderneja geometrisia kuvioita, jotka sopivat kirjan teemaan. Kartonginen kansi ja korkeapainelaukun laatu tekevät kirjasta kestävän ja miellyttävän lukuaineiston.
Kokonaiskokemus 5/5 “Hidden Figures” on erinomainen kirja, joka kannattaa lukea!

Kirja vahvasti suositellaan kaikille:

  • matematiikasta kiinnostuneille
  • historiasta ja avaruudenvalloituksesta innostuneille
  • tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta taisteleville

“Hidden Figures” on paljon muuta kuin vain tieteellistä kertomusta. Se on tarina rohkeudesta, resilienssistä ja tiedon voimasta.

Tämän kirjan lukemisen jälkeen tekee mieli hypätä avaruusaluksen kyytiin ja voittaa kaikki mahdolliset esteet!